Spiga

PENTERNAK DAN PEMBEKAL BAKA KAMBING BOER

Kami adalah penternak dan pembekal baka kambing boer, saanen, kalahari dan jamnapari di Kelantan

Anak Kambing Boer Purebreed Untuk Dijual

Setelah hampir setahun beroperasi, kambing-kambing di kandang kami dah mula mengeluarkan anak-anak jenerasi pertamanya. Selama ni kami dok banyak tumpukan kepada jual beli kambing je, sampai kambing sarat nak beranak pun kami jual juga, jadi lambatlah sikit dapat hasil dari jualan anak-anak ni. Ibu-ibu boer yang kami simpan kesemuanya purebreed F5/F6, jadi anak-anak yang ada ni pun boleh dikatakan semuanya sedap mata memandanglah kiranya.


Buat masa sekarang ni kami ada 40 ekor anak boer yang ready untuk dipilih oleh yang berminat, cuma ada sesetengah tu belum cukup 3 bulan dan tak cerai susu lagi. Anak kali ni lebih drp separuh jantan, betina ingat dalam 10 ekor je. Yang agak outstanding sikit siang-siang lagi orang dah booking dah. Jadi kepada penternak-penternak yang nak cari baka tu boleh le berkunjung ke kandang kami.


Istimewanya local breed ni kambing agak jinak, seronok buat main, macam anak jamnapari jugaklah manjanya. Yang sekor ni kegemaran anak bongsu saya, dibuatnya macam kuda pulak. Yang kat bawah ni ,`Gedebe' anak kalahari FB, umur dah masuk 3 bulan dah ni, saiz jangan cerita la mcm bapak kambing kampung dah. Sorry le yang ni untuk display saja...

0 comments: